HARMI PRAAGMAN (36)


Ik woon in Amersfoort met mijn zoon en 2 katten. Ik ben als volwassene gediagnosticeerd met autisme en ADHD. Ik heb lange tijd in de ICT gewerkt als analist en consultant en ben sinds 2022 werkzaam als ervaringsdeskundige begeleider voor mensen met autisme, ADD, ADHD of een combinatie hiervan. In mijn vrije tijd maak ik muziek, ik lees graag en ik ben lid van een hackerspace. 

ASS, ADHD en het huishouden

Een groot deel van mijn volwassen leven is mijn huis een grote bron van stress geweest. Ik vond het moeilijk om regelmatig op te ruimen en schoon te maken, ik vergat vaak rekeningen te betalen en het plannen van maaltijden en op tijd de juiste boodschappen doen voelde als een mission impossible.


De dubbele diagnose ASS/ADHD gaf me een verklaring voor waarom ik zo veel moeite had met het huishouden, maar vertelde me weinig over hoe een brein als het mijne gemakkelijker al deze ongestructureerde taken kon doen.

Zoeken naar een methode

Na een tijd zoeken naar een methode die me zou kunnen helpen, kwam ik tot de conclusie dat er heel veel geschreven is over het huishouden, over planning en structuur, maar dat veel van de tips die daarin beschreven worden niet voor mij werkten.


Stappen die voor mij ingewikkeld waren, werden overgeslagen, stappen die ik gemakkelijk vond, werden juist uitvoeriger beschreven. De manier waarop mijn brein werkt, is zo anders dan dat van de gemiddelde mens, dat deze tips simpelweg niet de problemen oplosten waar ik tegenaan liep.

Als je iets nodig hebt dat niet bestaat, moet je het maken

Zo begon een lange periode van leren en experimenteren. Ik las alles wat los en vast zit over het huishouden, gewoontevorming en de neurologie van ASS, ADD en ADHD. Ik gebruikte de kennis die ik had opgedaan op mijn werk als analist in de ICT over planninsmethoden. Ik dacht na over de prioriteiten die ik wilde stellen in mijn tijdsbesteding.


Week na week, maand na maand, door dingen uit te proberen en consequent te evalueren wat er wel werkte en wat niet, kwam ik tot een methode die voor mij werkt.

De Harmi Methode

Stukje bij beetje kreeg ik mijn huis op orde, werd mijn administratie behapbaar en kwam er ruimte om me thuis te ontspannen. Ik vertelde regelmatig aan anderen hoe ik erin geslaagd was om de negatieve spiraal te doorbreken met de boekjes van flashcards die ik half voor de grap de Harmi Methode was gaan noemen.


Ik sprak regelmatig mensen die of voor zichzelf of voor bekenden uitgebreid vragen stelden over hoe het werkt en hoe zij het zelf konden toepassen. Ik bleek niet alleen te zijn in mijn worsteling met mijn huis en alles wat daarbij hoort en ik bleek ook niet de enige te zijn die vergeefs concrete hulp had gezocht. Veel anderen lopen tegen dezelfde problemen aan en zijn op zoek naar concrete stappen om hun situatie te verbeteren.


Ik besloot mijn baan in de ICT op te zeggen en me fulltime bezig te gaan houden met anderen helpen hetzelfde te bereiken als ik: een chaotisch huis vol stress veranderen in een plek van rust en ruimte, een thuis.